• 63°

Oxford’s Charlie Grainger’s hot dog restaurant to preserve storefront

After a second time before the Oxford Courthouse Square Historic Preservation Commission, the architect and commission members agreed to preserve what’s left of maroon glass on the building that will be the new home to Charlie Grainger’s – Hot Dogs, Brisket, BBQ, on the east corner of the building that formerly housed part of the Oxford EAGLE.

Last month, the commission tabled the restaurant’s plans and asked architect Edye Conkerton and owner Mike Naylor to come back before the commission with more detailed, revised plans.

On Thursday, Conkerton said the developer would remove the maroon glass and replace it with stucco, painting it a light beige, with the brick on the bottom and side of the building to be painted a dark gray.

However, commissioners suggested leaving the glass and replacing the broken panels with similar material and painting it to match the existing tiles.

Commissioner Tom Howorth said it wasn’t feasible to require a tenant to completely renovate a building.

“We can’t ask them to renovate but we can ensure preservation,” Howorth said.

The glass was made in the 1970s and is no longer produced commercially.

Conkerton said she believed her client would agree to that and the Certificate of Appropriateness was unanimously approved. Commissioner Andy Phillips recused himself from the discussion and vote since his family owns the building.

The commission tabled Conkerton’s request for a COA on a proposed sign for the building at her request until she receives a completed design from the sign company.

The commission heard another COA request from Hotworx exercise studio that will be going into the same strip center as Charlie Grainger’s but on the far west corner. The owners were requesting approval for its sign that would be lighted, with the “Hot” colored red and orange and the “o” shaped like a flame, and the word “worx” just white, block letters.

Some of the commissioners felt the design was too “garish” for the Square and asked the owner to return in two weeks for a special meeting with a redesigned sign that wasn’t lighted and the colors “toned down.”